Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kurz eura ďalej klesá

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvodmi sú výrazné rozdiely vo výkone americkej ekonomiky a ekonomiky eurozóny, ako aj rozhodnutie Európskej centrálnej banky začať masívne tlačenie peňazí.

Londýn 6. marca (TASR) - Spoločná európska mena dnes oslabila oproti väčšine hlavných svetových mien. Kurz eura voči doláru sa už priblížil k 11,5-ročné minimu. Dôvodmi sú výrazné rozdiely vo výkone americkej ekonomiky a ekonomiky eurozóny, ako aj rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) začať masívne tlačenie peňazí, ktoré stlačilo výnosy z portugalských, talianskych aj španielskych dlhopisov. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a RTTNews.

Obchodníci teraz vyčkávajú na údaje o vývoji nezamestnanosti v USA, ktoré úrady vo Washingtone zverejnia dnes popoludní.

Kurz eura sa medzitým prepadol oproti doláru na 1,0963 USD/EUR, čo je takmer 11,5-ročné minimum, a oproti britskej libre klesol na 0,7211 GBP/EUR, prvýkrát od decembra 2007. Euro oslabilo aj voči japonskému jenu na 131,72 JPY/EUR.

Európska mena zamierila smerom nadol vlani v máji, keď americká ekonomika začala výrazne zrýchľovať, zatiaľ čo tempo rastu eurozóny sa pohybovalo len tesne nad nulou.