Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Kurz eura mierne vzrástol. Predávalo sa po 1,1215 USD

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pod tlak sa dnes dostala britská libra. Tempo rastu britskej ekonomiky sa v 1. štvrťroku spomalilo viac, než sa predpokladalo.

Frankfurt nad Mohanom 25. mája (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny mierne vzrástol. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1215 USD, pričom v stredu (24. 5.) večer sa ešte jeho kurz pohyboval pod hranicou 1,12 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1214 (v stredu: 1,1193) USD/EUR. To znamená, že dolár stál (0,8934) eura.

Americká centrálna banka (Fed) zverejnila v stredu večer zápisnicu z posledného zasadnutia menového výboru (FOMC), čo malo negatívny vplyv na dolár. Fed síce signalizoval zvýšenie úrokových sadzieb na najbližšom zasadnutí v júni, s tým však finančné trhy počítali. Chýbali však signály ďalšieho postupu. Podľa analytičky Commerzbank Thu Lan Nguyenovej majú členovia FOMC rozdielne názory ohľadom inflačného výhľadu po posledných údajov z ekonomiky, ktoré sklamali.

Pod tlak sa dnes dostala britská libra. Tempo rastu britskej ekonomiky sa v 1. štvrťroku spomalilo viac, než sa predpokladalo. Dôvodom bol zahraničný obchod a súkromná spotreba. Hrubý domáci produkt (HDP) medzikvartálne stúpol o 0,2 % po 0,7-% zvýšení v posledných troch mesiacoch vlaňajška. "Tieto údaje ukázali, že oslabenie libry po rozhodnutí o brexite malo celkovo negatívny vplyv na vývoj ekonomiky," uviedol hlavný ekonóm Pantheon Macroeconomics Samuel Tombs.