Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kurz eura dnes vzrástol

Foto: TASR/AP

Kurz sa vyšplhal až na 1,1239 USD/EUR.


Frankfurt nad Mohanom 4. februára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes výrazne vzrástol a dočasne prekročil hranicu 1,12 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.

Kurz eura sa dnes vyšplhal až na 1,1239 USD/EUR. Euro neskôr stratilo časť ziskov a neskoro popoludní sa predávalo po 1,1170 USD/EUR, čo je o 1 cent viac ako ráno. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1206 (v stredu: 1,0933) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8924 (0,9147) eura.

Hlavným dôvodom nárastu kurzu spoločnej európskej meny takmer o 3 centy od začiatku týždňa je oslabovanie dolára. Americká mena je pod výrazným tlakom. Čoraz menej účastníkov trhu totiž pochybuje o ďalšom zvýšení úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou (Fed). Fed v decembri 2015 zvýšil svoj kľúčový úrok prvýkrát od finančnej krízy a signalizoval, že v tomto roku môže kľúčová sadzba vzrásť až štyrikrát. S tým však už takmer nikto nepočíta. Dôvodom je oslabenie búrz po celom svete a ochladenie mnohých rozvíjajúcich sa ekonomík.

K tomu je potrebné pripočítať zhoršovanie ekonomických údajov z USA. Dnes zverejnená správa ukázala výrazný pokles decembrových priemyselných objednávok v USA. Časť odvetvia, energetika, už predtým trpela pre prudký pokles cien ropy.