Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kurz eura je stabilný, napriek zhoršeniu ratingu Francúzska

Foto: TASR/AP

Podľa analytikov zhoršenie ratingu Francúzska, ktorému Moody's znížila najvyššiu ratingovú známku AAA o jeden stupeň na AA1 s negatívnym výhľadom, nebolo až takým veľkým prekvapením.

Londýn 20. novembra (TASR) - Kurz eura voči doláru je stabilný aj napriek tomu, že agentúra Moody's zhoršila Francúzsku rating o jeden stupeň.

Dôvodom je optimizmus investorov, ktorí očakávajú, že ministri financií eurozóny dnes odsúhlasia uvoľnenie splátky z úveru Grécku. To pomohlo euru zmazať straty z ranného obchodovania, ktoré boli dôsledkom zhoršenia ratingu druhej najväčšej ekonomiky eurozóny, konštatuje agentúra Reuters.

Podľa analytikov zhoršenie ratingu Francúzska, ktorému Moody's znížila najvyššiu ratingovú známku AAA o jeden stupeň na AA1 s negatívnym výhľadom, nebolo až takým veľkým prekvapením. Ďalšia z agentúr, Standard & Poor's, totiž pripravila Francúzsko o najvyšší rating ešte v januári tohto roka a v októbri varovala, že ho možno znova zníži.

Euro sa pred 11. hodinou SEČ predávalo za 1,2802 USD, rovnako ako v predchádzajúci deň. Analytici ale upozorňujú, že ak dnešná schôdza ministrov financií eurozóny neprinesie očakávané výsledky, kurz spoločnej európskej meny zamieri smerom nadol. Euru tak hrozí nielen to, že zmaže zisky z predchádzajúcich dní, ale dokonca že prekoná minimum 1,2661 USD/EUR, ktorú dosiahlo 13. novembra.