Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kurz eura nadviazal na straty z predchádzajúcich dní

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na devízovom trhu je aktuálne určujúcou témou ďalší vývoj menovej politiky ECB.

Frankfurt nad Mohanom 30. marca (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny nadviazal na straty z predchádzajúcich dní a pokračoval v poklese.

Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,0727 USD, pričom ešte ráno sa jeho kurz nachádzal na úrovni 1,0770 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,0737 (v stredu: 1,0748) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9314 (0,9304) eura.

Na devízovom trhu je aktuálne určujúcou témou ďalší vývoj menovej politiky ECB. Rovnako ako v stredu (29. 3.) mali na euro negatívny vplyv mediálne správy, ktoré signalizujú, že ECB bude pokračovať vo svojej mimoriadne uvoľnenej menovej politike. K tomu sa dnes pripojili aj vyjadrenia vysokopostavených centrálnych bankárov, ktoré ich potvrdili. Napríklad guvernér rakúskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Ewald Nowotny uviedol, že nie je žiaden dôvod na to, aby ECB ešte v tomto roku zmenila nastavenie menovej politiky.

Názor európskych centrálnych bankárov dnes potvrdili aj najnovšie údaje o vývoji spotrebiteľských cien. Nemecká inflácia aj napriek rozsiahlym monetárnym stimulom opäť výrazne klesla. V marci sa medziročné tempo rastu nemeckých spotrebiteľských cien spomalilo na 1,6 % z februárových 2,2 %, čo bolo najviac za 4,5 roka. Hlavným dôvodom bol vývoj cien ropy, ktoré sa v porovnaní s februárom znížili.