Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Draghi: Európska centrálna banka neplánuje ukončiť monetárne stimuly

Šéf ECB Mario Draghi Foto: TASR/AP

Draghi sa svojimi vyjadreniami postaral o výrazné kolísanie kurzu. Euro opäť oslabilo, a to na 1,0869 USD/EUR.

Frankfurt nad Mohanom 27. apríla (TASR) - Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi vylúčil, že by banka predčasne ukončila monetárne stimuly aj napriek zlepšeniu vyhliadok ekonomiky eurozóny.

"Stále je potrebný vysoký stupeň monetárnej akomodácie," vyhlásil Draghi na tlačovej konferencii po zasadnutí Rady guvernérov. Aktuálne údaje ukazujú, že tempo rastu spotrebiteľských cien naďalej zostáva pod inflačným cieľom ECB. ECB garantuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami.

Rada guvernérov ECB na svojom dnešnom zasadnutí v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky. To znamená, že kľúčový úrok ponechala na úrovni 0,00 %, sadzbu pre jednodňové refinančné operácie na úrovni 0,25 % a sadzbu pre jednodňové sterilizačné operácie na úrovni -0,40 %. Rada guvernérov tiež potvrdila, že bude pokračovať v programe nákupu cenných papierov a minimálne do konca tohto roka bude mesačne nakupovať aktíva za 60 miliárd eur.

"V roku 2016 sme hovorili o krehkom a nerovnomernom oživovaní. Teraz je solídne a široké," uviedol Draghi. Medziročná inflácia sa však v marci spomalila na 1,5 % zo 4-ročného maxima 2 % vo februári. Preto sa tempo rastu spotrebiteľských cien podľa Draghiho názoru stále nepribližuje k inflačnému cieľu ECB. "Základné cenové tlaky zostávajú utlmené a ešte len sa musí ukázať presvedčivý rastový trend."

Draghi tiež opäť vyzval členské štáty eurozóny, aby prijali ekonomické reformy. Ich zanedbanie brzdí ekonomiku regiónu a je dôvodom pretrvávajúcej vysokej nezamestnanosti v niektorých krajinách.

Šéf ECB vyhlásil, že na dnešnom zasadnutí Rady guvernérov sa nediskutovalo o ukončení monetárnych stimulov ani o zmene usmerňovania očakávaní (forward guidance) týkajúcich sa natavenia úrokových sadzieb.

Podľa Draghiho sa nebezpečenstvo nárastu protekcionizmu zmenšilo. Opätovne však varoval pred rizikami spojenými s brexitom.

Draghi sa postaral o výrazné kolísanie kurzu, euro opäť oslabilo



Kurz spoločnej európskej meny dnes padol hlboko pod hranicu 1,09 USD/EUR. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,0869 USD, teda približne o pol centa nižšom kurze než ráno.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,0881 (v stredu: 1,0893) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9190 (0,9180) eura.

Vyhlásenia šéfa ECB Maria Draghiho sa popoludní postarali o výrazné kolísanie kurzu spoločnej meny, ktorá podvečer opäť oslabila. Draghi na tlačovej konferencii po dnešnom zasadnutí Rady guvernérov ECB uviedol, že je optimistickejší ohľadom rastu ekonomiky eurozóny. Napriek zlepšeniu konjunkturálnych vyhliadok však nepočíta s výraznejším zrýchlením inflácie. "Zníženie pesimizmu - tak by sa dvomi slovami dalo zhrnúť dnešné rozhodnutie ECB a následná tlačová konferencia ECB," uviedol hlavný ekonóm nemeckej krajinskej banky Landesbank Baden-Württemberg Uwe Burkert.

ECB dnes v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky. Kľúčový úrok zostal na rekordnom minime 0 %. Celý rad makroekonomických údajov z eurozóny nemal v priebehu dneška výraznejší vplyv na kurz spoločnej meny.