Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kurz eura klesol na 1,1690 USD/EUR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell signalizoval, že Fed bude pokračovať v postupnom sprísňovaní menovej politiky.

Frankfurt nad Mohanom 17. júla (TASR) - Spoločná európska mena sa v utorok po počiatočných ziskoch dostala pod tlak. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1690 USD. Jeho kurz bol teda o niečo nižší než v skorom obchodovaní, pričom predpoludním sa dočasne dostal až na 1,1745 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok napoludnie referenčný kurz na 1,1707 (v pondelok: 1,1720) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8542 (0,8532) eura.

Trhu chýbajú jednoznačné impulzy. V pondelok (16.7.) spoločnú menu podporilo stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Summit totiž zvýšil nádeje na uvoľnenie napätia. Trump však bol v USA po stretnutí ostro kritizovaný. Toto zneistenie, naopak, podporilo americký dolár, ktorý je považovaný za bezpečnú investíciu v nepokojných časoch.

Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell signalizoval, že Fed bude pokračovať v postupnom sprísňovaní menovej politiky. Z dnešného pohľadu je ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb najlepším postupom, keďže ekonomika USA rýchlo rastie, uviedol Powell pred výborom Senátu.

Opatrne sa vyjadril k obchodným sporom, ktoré vyvolali Trumpove opatrenia. Zatiaľ nie je jasné, ako sa skončia, ani aký vplyv budú mať. Powell však priznal, že protekcionizmus má negatívny vplyv na ekonomiku. Dodal, že Európska únia (EÚ) podľa neho nie je nepriateľom USA.