Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kurz eura klesol na najnižšiu úroveň od marca

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vo všeobecnosti sa počíta s ďalším uvoľnením menovej politiky.

Frankfurt nad Mohanom 30. novembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny na začiatku týždňa dôležitého pre vývoj na finančných trhoch padol na najnižšiu úroveň od marca. Informovala o tom agentúra DPA.

Kurz eura dnes dočasne klesol až na 1,0564 USD/EUR. Okolo poludnia sa spoločná mena predávala po 1,0567 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok (27. 11.) napoludnie referenčný kurz na 1,0580 USD/EUR.

V priebehu tohto týždňa je na programe viac dôležitých udalostí. Experti Commerzbanky dokonca hovoria o "veľkom finále" roka. Z eurozóny čakajú investori a analytici na zasadnutie Rady guvernérov ECB, ktoré sa bude konať vo štvrtok (3. 12.). Vo všeobecnosti sa počíta s ďalším uvoľnením menovej politiky.

V USA sú na programe dôležité makroekonomické údaje, napríklad piatková (4. 12.) správa o nezamestnanosti. Od šéfky americkej centrálnej banky Fed Janet Yellenovej sa navyše očakávajú signály, či Federálny rezervný systém (Fed) už v polovici decembra po rokoch ukončí politiku nulových úrokových sadzieb.