Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Kurz eura opäť klesol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kurz spoločnej európskej meny sa dnes dostal pod veľký tlak a dočasne padol pod hranicu 1,12 USD/EUR.

Frankfurt nad Mohanom 26. februára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa dnes dostal pod veľký tlak a dočasne padol pod hranicu 1,12 USD/EUR. Dôvodom boli makroekonomické údaje z USA. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1209 USD, keď predtým jeho kurz dočasne klesol až na 1,1199 USD/EUR. Okolo poludnia sa ešte spoločná mena obchodovala po 1,1380 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1317 (v stredu: 1,1346) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8836 (0,8814) eura.

V USA sa spotrebiteľské ceny v januári medziročne v súlade s očakávaniami znížili o 0,1 %. Hlavným dôvodom však bolo zlacnenie benzínu. "Keďže jadrová inflácia nebola opäť negatívna, deflačné obavy nie sú namieste," komentoval správu o inflácii v USA devízový expert nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Ralf Umlauf.

Navyše, objednávky tovarov dlhodobej spotreby sa v januári v Spojených štátoch zvýšili podstatne viac, než sa predpovedalo. Údaje tak nedali protivníkom zvyšovania úrokových sadzieb v USA žiadne nové argumenty. Zvýšenie úrokových sadzieb by podporilo atraktivitu dolára pre investorov. Preto americká mena posilnila na širokom fronte.

Prekvapivo pozitívne údaje z eurozóny, ktoré boli zverejnené predpoludním, nedokázali podporiť spoločnú európsku menu. Údaje o vývoji menovej bázy rovnako ako o dôvere v ekonomike signalizujú oživenie ekonomiky.