Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Kurz eura klesol pod úroveň 1,15 USD/EUR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Z hľadiska trendu však vývoj kurzu eura v poslednom čase ukazuje rast.

Frankfurt nad Mohanom 4. mája (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny nemohol nájsť uprostred týždňa jasné smerovanie. V priebehu dneška kolísal okolo úrovne 1,15 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.

Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,1490 USD. Počas dneška jeho kurz kolísal v rozpätí približne pol centu. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1505 (v utorok: 1,1569) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8692 (0,8644) eura.

Aj keď dnes bolo zverejnených niekoľko dôležitých makroekonomických údajov, žiadne nedali jasné smerovanie obchodovaniu medzi eurom a dolárom. V eurozóne stagnovala nálada v sektore služieb na relatívne vysokej úrovni. V USA, naopak, sa výrazne zlepšila. Ale čísla z amerického trhu práce sklamali očakávania.

Z hľadiska trendu však vývoj kurzu eura v poslednom čase ukazuje rast. Od začiatku minulého týždňa si spoločná mena voči doláru pripísala kurzové zisky vo výške troch centov. Hlavným dôvodom je oslabovanie dolára. Slabé údaje z americkej ekonomiky totiž znižujú očakávania týkajúce sa sprísňovania menovej politiky v USA. Od utorka (3. 5.) sa však dolár začal mierne zotavovať, čo malo negatívny vplyv na kurz eura. Predtým sa kurz spolčenej meny dostal nad 1,16 USD/EUR a bol najvyšší od augusta 2015.