Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kurz eura klesol, podporilo to však nemecké akcie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa obchodníkov dôvodom oslabenia spoločnej meny boli mediálne správy, ktoré signalizovali, že ECB bude ešte dlho pokračovať v mimoriadne uvoľnenej menovej politike.

Frankfurt nad Mohanom 29. marca (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes klesol. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,0761 USD, pričom v rannom obchodovaní sa jeho kurz pohyboval nad hranicou 1,08 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,0748 (v utorok: 1,0859) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9304 (0,9209) eura.

Podľa obchodníkov dôvodom oslabenia spoločnej meny boli mediálne správy, ktoré signalizovali, že ECB bude ešte dlho pokračovať v mimoriadne uvoľnenej menovej politike. Minulý týždeň kurz eura naopak výrazne vzrástol, pretože investori počítali s tým, že ECB začne sprísňovať menovú politiku skôr, než sa doteraz predpokladalo.

Euro dnes nepodporili ani údaje z francúzskej a talianskej ekonomiky, odkiaľ prišli pozitívne indikátory dôvery. Spotrebiteľská dôvera vo Francúzsku a podnikateľská a spotrebiteľská dôvera v Taliansku sa vyvíjali lepšie, než sa čakalo. Talianska podnikateľská dôvera v marci vyskočila na najvyššiu úroveň za 9 rokov.

Britská libra, ktorá sa ešte predpoludním nachádzala pod veľkým tlakom, popoludní zmazala časť strát. Británia dnes podala oficiálnu žiadosť o vystúpenie z Európskej únie (EÚ). "Zdá sa, že prinajmenšom účastníkom trhu začína svitať, akou mamuťou úlohou bude brexit," uviedla devízová expertka Commerzbank Thu Lan Nguyenová. Dodala, že libra by mohla v najbližšom čase pokračovať v poklese.

Dax vzrástol o 0,44 %



Nemecké akcie dnes podporilo oslabenie eura. Kľúčový nemecký index Dax opäť smeruje k svojmu historickému maximu.

Dax si dnes pripísal 0,44 % a uzavrel na úrovni 12.203 bodov. Od svojho maxima 12.390 bodov, ktoré kľúčový nemecký index dosiahol pred necelými dvomi rokmi, aktuálne zaostáva len o 1,5 %.

Index MDax, na ktorom sú kótované stredne veľké firmy, stúpol o 0,32 % na 23.655,58 bodu a technologický index TecDax sa zvýšil o 0,54 % na 2030,69 bodu.