Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kurz eura klesol na 1,0610 USD/EUR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Euro je pod tlakom po tom, ako ECB agentúre Reuters potvrdila, že uvažuje o ďalších opatreniach na oživenie hospodárskeho rastu.

Frankfurt nad Mohanom 26. novembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes klesol a pohybuje sa blízko sedemmesačného minima. Ale európske akcie a dlhopisy posilnili v reakcii na špekulácie, že Európska centrálna banka (ECB) na budúci týždeň možno zvýši stimuly na podporu ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Euro je pod tlakom po tom, ako ECB agentúre Reuters potvrdila, že uvažuje o ďalších opatreniach na oživenie hospodárskeho rastu, ako je napríklad zavedenie poplatkov pre banky, ktoré si robia zásoby hotovosti, a zvýšenie objemu financií na nákupy dlhopisov eurozóny. To podporilo špekulácie, že banka už možno na najbližšom zasadaní 3. decembra prijme agresívne opatrenia, aby naštartovala rast inflácie a hospodárstva v regióne, ktorý platí eurom.

Euro sa dnes okolo poludnia predávalo po 1,0610 USD, čo je o 0,2 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania a najnižšia úroveň od polovice apríla tohto roka. A euro oslabilo aj oproti japonskému jenu, a to o 0,2 % na 130,10 JPY/EUR.

Celkovo je však aktivita na trhoch dnes utlmená, keďže v USA sa neobchoduje pre oslavy Dňa vďakyvzdania.