Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Kurz eura klesol, útoky v Paríži majú naň negatívny vplyv

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Preto existuje podľa analytikov riziko ďalšieho poklesu spoločnej európskej meny.

Frankfurt nad Mohanom 16. novembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny po piatkových (13. 11.) teroristických útokoch v Paríži mierne klesol. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa dnes ráno predávalo po 1,0730 USD, čo je o niečo menej ako v piatok večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok napoludnie referenčný kurz na 1,0764 (vo štvrtok: 1,0726) USD/EUR.

Neistota vyvolaná sériou piatkových teroristických útokov v Paríži má negatívny vplyv na euro, uviedol analytik nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Ralf Umlauf. Preto existuje riziko ďalšieho poklesu spoločnej európskej meny, dodal. Zatiaľ je však pohyb kurzu relatívne malý. Po poklese v noci nadnes euro ráno dokonca mierne posilnilo.

Zatiaľ zostávajú reakcie finančných trhov na teroristické útoky v Paríži celkovo obmedzené. Experti počítajú len s malým vplyvom na globálnu ekonomiku. "Pokiaľ nie sú útoky v Paríži začiatkom pokračujúceho radu útokov, predpokladáme, že ich makroekonomický vplyv bude obmedzený a krátkodobý," uviedol analytik JP Morgan Malcolm Barr.