Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Kurz eura kolíše, európsky priemysel profituje dvojako

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obchodníci poukázali na pokles likvidity na devízovom trhu pred veľkonočnými sviatkami a na prelome kvartála.

Frankfurt nad Mohanom 1. apríla (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny nenašiel jasné smerovanie a v priebehu dnešného obchodovania výrazne kolísal. Informovala o tom agentúra DPA.

Popoludní sa euro predávalo po 1,0770 USD, čo je o niečo viac ako ráno. Kurz spoločnej meny predtým dosiahol denné maximum na úrovni 1,08 USD/EUR, dočasne však skĺzol aj do stratového teritória. Európska centrálna banka (ECB) stanovila okolo poludnia referenčný kurz na úrovni 1,0755 (v utorok: 1,0759) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9298 (0,9295) eura.

Obchodníci poukázali na pokles likvidity na devízovom trhu pred veľkonočnými sviatkami a na prelome kvartála. To spôsobuje výraznejšie kolísania, ako je zvyčajné. Investori sú navyše zdržanliví pred zverejnením dôležitých makroekonomických údajov z USA. Americká vláda v piatok (3. 4.) zverejní s napätím očakávanú správu o marcovom vývoji na trhu práce, ktorá bude dôležitá aj pre ďalšie smerovanie menovej politiky v USA.

Slabé údaje z USA a neočakávane pozitívne čísla z eurozóny podporili euro len dočasne. Rast amerického výrobného sektora sa v marci nečakane spomalil, zatiaľ čo expanzia v eurozóne bola vyššia, než sa predpovedalo. "Európske priemyselné podniky aktuálne profitujú zo slabého eura dvojakým spôsobom. Zvyšuje konkurencieschopnosť firiem na exportných trhoch a zdražuje import konkurenčných produktov v eurozóne," uviedol hlavný ekonóm inštitútu Markit Chris Williamson.