Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nebezpečenstvo, že voľby vyhrá Le Penová, znižuje kurz eura

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Dianie na devízovom trhu však aktuálne určujú predovšetkým obavy o súdržnosť eurozóny. Euro sa dnes ráno predávalo po 1,0548 USD.

Frankfurt nad Mohanom 23. februára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny mierne klesol. Euro sa dnes ráno predávalo po 1,0548 USD, teda pri o niečo nižšom kurze než v stredu (22. 2.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu napoludnie referenčný kurz na 1,0513 (v utorok: 1,0537) USD/EUR.

Zverejnenie zápisnice z posledného zasadnutia menového výboru (FOMC) americkej centrálnej banky (Fed) nedalo jasný signál, kedy sa banka chystá opäť zvýšiť úrokové sadzby. Niektoré vyhlásenia predstaviteľov Fedu vyvolali špekulácie, že by sa to mohlo stať už v marci.

Dianie na devízovom trhu však aktuálne určujú predovšetkým obavy o súdržnosť eurozóny. Vo Francúzsku sa totiž blížia prezidentské voľby a existuje reálne nebezpečenstvo, že v nich vyhrá kandidátka Národného frontu Marine Le Penová, ktorá podporuje vystúpenie krajiny z eurozóny. V stredu podporila spoločnú menu správa, že Francois Bayrou nebude kandidovať v prezidentských voľbách a namiesto toho podporí proeurópskeho kandidáta Emmanuela Macrona, čo podľa pozorovateľov zvýšilo Macronove šance vo voľbách a spôsobilo mierne uľahčenie na devízovom trhu.