Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Kurz eura mierne oslabil, pre centrálnych bankárov prišli zlé správy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

ECB vo štvrtok prijala rozsiahly balík opatrení na ďalšie uvoľnenie menovej politiky.

Frankfurt nad Mohanom 11. marca (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny mierne klesol po náraste spôsobenom novými opatreniami na uvoľnenie menovej politiky, ktoré vo štvrtok (10. 3.) prijala Európska centrálna banka (ECB). Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa dnes ráno predávalo po 1,1157 USD, pričom vo štvrtok jeho kurz vyskočil až na 1,1218 USD/EUR. ECB stanovila vo štvrtok napoludnie referenčný kurz na 1,0857 (v stredu: 1,0973) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9211 (0,9113) eura.

ECB vo štvrtok prijala rozsiahly balík opatrení na ďalšie uvoľnenie menovej politiky. Znížila všetky tri najdôležitejšie úrokové sadzby, pričom kľúčová sadzba klesla prvýkrát na nulu a depozitná sadzba na -0,40 %. Okrem toho zvýšila program nákupu cenných papierov. V jeho rámci bude odteraz mesačne nakupovať cenné papiere za 80 miliárd eur (doteraz 60 miliárd eur). ECB schválila tiež nové lacné dlhodobé úvery pre banky.

Euro najprv na balík opatrení reagovalo prudkými stratami. Potom, čo šéf ECB Mario Draghi jasne vysvetlil, že v najbližšom čase nepríde k ďalšiemu zníženiu sadzieb, nálada na devízovom trhu sa radikálne zmenila. Kurz eura výrazne posilnil a dnes ráno prišla spoločná mena len o časť štvrtkových ziskov. "ECB pre finančné trhy strieľala len slepými nábojmi," komentoval vývoj expert Commerzbank Lutz Karpowitz.

Zlé správy pre centrálnych bankárov prišli dnes ráno. Spotrebiteľské ceny v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, vo februári stagnovali. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvoma percentami. Zdá sa, že dosiahnutie tohto inflačného cieľa je v nedohľadne.