Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kurz eura mierne vzrástol na 1,1339 USD/EUR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok referenčný kurz na 1,1341 (v piatok: 1,1285) USD/EUR.

Frankfurt nad Mohanom 17. decembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny na začiatku nového týždňa mierne vzrástol. Euro sa v pondelok podvečer predávalo po 1,1339 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok referenčný kurz na 1,1341 (v piatok: 1,1285) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8818 (0,8861) eura.

Makroekonomické údaje z USA sklamali očakávania. Empire State Manufacturing Index, ktorý meria náladu v priemysle štátu New York, v decembri padol na 10,9 bodu z 23,3 bodu v novembri. Ekonómovia počítali s poklesom len na 20 bodov. Tento predstihový indikátor signalizuje vývoj v ekonomike USA. Sklamala aj správa o vývoji nálady v stavebnom sektore v USA. Index dôvery stavebníkov NAHB/Wells Fargo padol na najnižšiu úroveň od mája 2015. Nárast úročenia hypoték a vyššie ceny majú podľa ekonómov negatívny vplyv na trh s bývaním.

Hlavnou udalosťou tohto týždňa bude rozhodnutie americkej centrálnej banky Fed o nastavení menovej politiky. Fed oznámi svoje rozhodnutie v stredu (19. 12.) večer. Vo všeobecnosti sa očakáva zvýšenie kľúčového úroku. To by bol už jeho deviaty nárast v rámci aktuálneho cyklu sprísňovania menovej politiky, ktorý sa začal koncom roka 2015.

Americký prezident Donald Trump pred očakávaným zvyšovaním sadzieb opäť kritizoval Fed. Podľa neho je neuveriteľné, že Fed napriek silnému doláru a slabej inflácii opäť uvažuje o zvýšení sadzieb.