Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Kurz eura opäť vzrástol

Foto: TASR/AP

Kurz eura podľa obchodníkov podporili pozitívne údaje z eurozóny.

Frankfurt nad Mohanom 27. júla (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny mierne vzrástol pred rozhodnutím americkej centrálnej banky (Fed) o nastavení menovej politiky a dostal sa nad hranicu 1,10 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1006 USD, keď v noci nadnes jeho kurz dočasne padol až na 1,0982 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,0991 (v utorok: 1,0997) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9098 (0,9093) eura.

Kurz eura podľa obchodníkov podporili pozitívne údaje z eurozóny. Mierne sa v júni v eurozóne zvýšil objem peňazí v obehu. Z Talianska prišli signály, že nálada podnikateľov aj spotrebiteľov je prekvapivo dobrá. A spotrebiteľská dôvera v Nemecku sa zhoršila menej, než sa očakávalo.

Popoludní mali navyše na dolár negatívny vplyv slabé údaje z amerického priemyslu. Objednávky dlhodobej spotreby v júni klesli viac, než sa prognózovalo. To by podľa analytika nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Ralfa Umlaufa mohlo mať vplyv aj na rozhodovanie Fedu o úrokových sadzbách.

Investori sa aktuálne sústredia na večerné rozhodnutie americkej centrálnej banky. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že úrokové sadzby zostanú nezmenené. S napätím sa však čaká na vyhlásenie Fedu a jeho komentár k makroekonomickým údajom, ktoré boli v poslednom čase lepšie, než sa očakávalo, a k brexitu.