Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kurz eura po rannom posilnení zamieril opäť nadol

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zástupca Nemecka v Európskej centrálnej banke, Jens Weidmann, v utorok (16.1.) povedal, že by bolo vhodné, aby centrálna banka zastavila program nákupu dlhopisov, ktorý sa má skončiť až v septembri.

Londýn 17. januára (TASR) - Spoločná európska mena po dobrom štarte v stredu v Ázii, keď pri prvých ranných obchodoch nakrátko prekročila hranicu 1,23 USD/EUR, neskôr zamierila nadol a časť ziskov zmazala.

Celková slabosť dolára a rastúci optimizmus v súvislosti s výhľadom európskeho hospodárstva v roku 2018 priniesli euru začiatkom januára čerstvý vietor do plachiet po tom, ako si spoločná mena minulý rok pripísala zisk viac ako 10 %.

Ale tempo jej posilňovania v úvode roka (o vyše 3 % v uplynulých dvoch týždňoch) nezostalo bez odozvy predstaviteľov Európskej centrálnej banky (ECB). Viceguvernér ECB Vitor Constancio v rozhovore pre taliansky denník La Repubblica uviedol, že nevylučuje, že menová politika bude naďalej "dlhodobo veľmi prispôsobivá".

Zástupca Nemecka v ECB, Jens Weidmann, v utorok (16.1.) povedal, že by bolo "vhodné", aby centrálna banka zastavila program nákupu dlhopisov, ktorý sa má skončiť až v septembri.

ECB hrá dobrého aj zlého policajta, pokiaľ ide o svoje pripomienky k euru, ale nie je pochýb o tom, že posilňovanie meny "zasialo semienka neistoty" medzi strážcami meny, skonštatoval Viraj Patel, kurzový stratég banky ING v Londýne.

A tak kurz jednotnej meny po rannom zvýšení až na úroveň 1,2323 USD/EUR v priebehu dopoludnia klesol na 1,2238 USD/EUR.