Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kurz eura po útokoch v Bruseli padol na svoje dnešné minimum

Na ilustračnej snímke Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

V tomto prostredí ustúpili makroekonomické údaje do pozadia.

Frankfurt nad Mohanom 22. marca (TASR) - Teroristické útoky v Bruseli mali negatívny vplyv na kurz spoločnej európskej meny. Jej kurz dočasne padol až na 1,1189 USD/EUR. V priebehu obchodovania však euro zmazalo veľkú časť strát a neskoro popoludní sa predávalo po 1,1227 USD, čo je o niečo menej ako v skorom obchodovaní. Informovala o tom agentúra DPA.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1212 (v pondelok: 1,1271) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8919 (0,8872) eura.

Kurz eura padol na svoje dnešné minimum tesne po teroristických útokoch v Bruseli, pri ktorých prišlo o život vyše 30 ľudí. "Tieto strašné udalosti, ktoré sa odohrali v Bruseli, jasne ukazujú, že geopolitické riziká a krízy môžu kedykoľvek poškodiť ekonomiku," uviedol expert nemeckej krajinskej banky Landesbank Nord/LB Jens Kramer.

V tomto prostredí ustúpili makroekonomické údaje do pozadia. Nálada v európskom súkromnom sektore je dobrá, ako ukázala správa spoločnosti Markit Economics. Zložený index nákupných manažérov (PMI) spoločnosti Markit pre eurozónu v marci vzrástol na 53,7 bodu z 53 bodov vo februári. Zvýšenie indexu prekonalo odhady analytikov, ktorí očakávali len 53,2 bodu. V Nemecku sa zasa výrazne zlepšila podnikateľská dôvera, ako ukázala správa inštitútu Ifo.