Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kurz eura sa dostal sa až na 1,2052 dolára

Foto: TASR/AP

Naopak, kurz dolára k švajčiarskemu franku padol na 2-ročné minimum.

Londýn 29. augusta (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny vyskočil o vyše pol percenta po tom, čo prelomil psychologickú hranicu 1,20 USD/EUR. Naopak, kurz dolára k švajčiarskemu franku padol na 2-ročné minimum. Severokórejský test balistickej rakety totiž spôsobil zníženie rizikového apetítu investorov, ktorí presúvajú svoje prostriedky do bezpečných prístavov.

Pozitívny vplyv na euro mal fakt, že šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi na minulotýždňovom stretnutí centrálnych bankárov v Jackson Hole nespomenul posilňovanie spoločnej meny, čo obchodníci interpretovali ako signál, že ECB tento vývoj zatiaľ neprekáža. Niektorí analytici však majú stále obavy, že aktuálny prudký nárast kurzu eura vzbudí pozornosť Rady guvernérov ECB na najbližšom zasadnutí.

Kurz eura dnes po prelomení hranice 1,20 USD/EUR pokračoval v raste a celkovo si pripísal 0,6 %, keď sa popoludní dostal až na 1,2052 USD/EUR. Od začiatku augusta spoločná mena posilnila takmer o 2 % a od začiatku roka o vyše 14 %.

Ďalšou podporou pre euro bol aj všeobecný výpredaj dolára voči dôležitým svetovým menám.