Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kurz eura sa dostal tesne nad 1,06 USD/EUR

Foto: TASR/AP-European Commission

Spoločnú menu podporili robustné makroekonomické údaje z eurozóny. Nálada v ekonomike menovej únie sa vo februári opäť zvýšila a bola najlepšia za šesť rokov.

Frankfurt nad Mohanom 27. februára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa dostal tesne nad úroveň 1,06 USD/EUR. Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,0603 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,0587 (v piatok: 1,0609) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9446 (0,9426) eura.

Spoločnú menu podporili robustné makroekonomické údaje z eurozóny. Nálada v ekonomike menovej únie sa vo februári opäť zvýšila a bola najlepšia za šesť rokov, ukázal index ekonomického sentimentu ESI Európskej komisie (EK).

Navyše, index dôvery vo výrobnom sektore stúpol viac, než sa čakalo. Správa ECB navyše ukázala, že rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v januári spomalil menej, než sa prognózovalo, a že úvery domácnostiam vzrástli.

Britská libra oslabila voči všetkým dôležitým menám. Denník The Times totiž uviedol, že britská vláda zrejme umožní Škótsku nové referendum o samostatnosti. To by sa však malo konať až po vystúpení Británie z Európskej únie (EÚ). Väčšina Škótov hlasovala vo vlaňajšom referende proti brexitu.