Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Kurz eura sa drží nad úrovňou 1,11 USD/EUR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V porovnaní so začiatkom februára je však kurz eura stále o 3 centy vyšší.

Frankfurt nad Mohanom 8. februára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa na začiatku nového týždňa výraznejšie nezmenil a drží sa nad hranicou 1,11 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa dnes ráno predávalo po 1,1140 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako v piatok (5. 2.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok napoludnie referenčný kurz na 1,1202 USD/EUR.

Dolár bol počas uplynulého týždňa pod veľkým tlakom. Až v piatok ho podporili solídne údaje z amerického trhu práce. Tvorba nových pracovných miest v USA sa v januári síce spomalila, ale miera nezamestnanosti klesla na takmer 8-ročné minimum 4,9 % z 5 % v decembri. Spoločná mena po zverejnení správy amerického ministerstva práce oslabila. V porovnaní so začiatkom februára je však kurz eura stále o 3 centy vyšší.

Hlavným dôvodom je oslabenie dolára z dôvodu negatívnych údajov z globálnej ekonomiky aj ekonomiky USA, čo znižuje pravdepodobnosť, že americká centrálna banka (Fed) bude pokračovať v sprísňovaní menovej politiky. Existujú dokonca obavy, že najväčšia svetová ekonomika môže upadnúť do recesie.