Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kurz eura sa stabilizoval na 1,1573 USD/EUR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Analytici predpovedajú, že spoločná európska mena zrejme bude v najbližšom čase pokračovať v oslabovaní.

Frankfurt nad Mohanom 15. júna (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa v piatok ráno síce stabilizoval, ale euro zrejme zaznamená najprudšie týždňové oslabenie za 19 mesiacov. Dôvodom je, že Európska centrálna banka (ECB) sa nechystá zvyšovať úrokové sadzby, ktoré tak zostanú na rekordne nízkej úrovni dlhšie, než sa doteraz predpokladalo.

Euro sa v piatok predpoludním predávalo po 1,1573 USD, čo znamená, že jeho kurz si polepšil o 0,1 %. Ešte vo štvrtok (14. 6.) ráno sa však jeho kurz pohyboval nad hranicou 1,18 USD/EUR. Od začiatku týždňa spoločná mena stratila 1,72 % a zrejme zaznamená najvýraznejšiu týždennú stratu od novembra 2016.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok napoludnie referenčný kurz na 1,1730 (v stredu: 1,1764) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8525 (0,8501) eura.

Od štvrtkového popoludnia padol kurz eura voči americkému doláru približne o 2,5 centa. Dôvodom bolo oznámenie ECB, že prinajmenšom do leta 2019 ponechá úrokové sadzby nezmenené. Trh počítal s prvým zvýšením skôr. ECB tým dala najavo, že ešte nejaký čas bude pokračovať vo svojej extrémne uvoľnenej menovej politike. Banka tiež ohlásila, že tento rok ukončí program nákupu dlhopisov, čo sa vo všeobecnosti očakávalo.

Analytici predpovedajú, že spoločná európska mena zrejme bude v najbližšom čase pokračovať v oslabovaní. Ako dôvody uvádzajú spomaľovanie rastu ekonomiky eurozóny, politickú nestabilitu v Taliansku a globálne obchodné spory.