Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Kurz eura stagnuje na úrovni 1,0885 USD/EUR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Euro opäť zmazalo počiatočné straty a popoludní sa predávalo po 1,0885 USD, teda približne pri kurze z piatkového večera (21. 10.).

Frankfurt nad Mohanom 24. októbra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes stagnuje. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro opäť zmazalo počiatočné straty a popoludní sa predávalo po 1,0885 USD, teda približne pri kurze z piatkového večera (21. 10.). Počas piatka jeho kurz padol až na 1,0859 USD/EUR, čo bolo najmenej od marca. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,0891 (v piatok: 1,0886) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9182 (0,9186) eura.

Prekvapivo pozitívne údaje o nálade v súkromnom sektore eurozóny predpoludní podporili spoločnú menu, ktorá zmazala počiatočné straty. Index nákupných manažérov (PMI) spoločnosti Markit sa v októbri zvýšil o 1,1 % na 53,7 bodu, čo signalizuje solídnu expanziu súkromného sektora v eurozóne. Ekonómovia počítali s nárastom len na 52,8 bodu.

"Celkovo sú tieto údaje solídne," komentoval expert nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen Ralf Umlauf. Všetky dôležité hodnoty boli nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, a mimoriadne potešiteľnou správou bol rast francúzskeho výrobného sektora.

Americký dolár už niekoľko dní posilňuje voči mnohým dôležitým menám. Podporujú ho rastúce očakávania, podľa ktorých v amerických prezidentských voľbách nevyhrá Donald Trump a novou prezidentkou sa stane Hillary Clintonová. Finančné trhy totiž považujú potenciálne zvolenie Trumpa za rizikový faktor. V prípade víťazstva Clintonovej bude môcť americká centrálna banka (Fed) rýchlejšie zvyšovať úrokové sadzby, čo podporí dolár. Podľa predstaviteľa Fedu Jamesa Bullarda je veľmi pravdepodobné, že banka zvýši úroky v decembri.