Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Kurz eura v piatok mierne vzrástol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Mediálne správy o výraznom zblížení v obchodnom spore medzi USA a Čínou mali pozitívny vplyv na finančné trhy a dočasne podporili euro.

Frankfurt nad Mohanom 2. novembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny na konci týždňa mierne vzrástol.

Euro sa v piatok neskoro popoludní predávalo po 1,1415 USD, teda o niečo vyššie než ráno. Na krátky čas sa jeho kurz dostal až na 1,1456 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) v piatok stanovila referenčný kurz na 1,1417 (vo štvrtok: 1,1393) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8759 (0,8777) eura.

Mediálne správy o výraznom zblížení v obchodnom spore medzi USA a Čínou mali pozitívny vplyv na finančné trhy a dočasne podporili euro. Agentúra Bloomberg uviedla s odvolaním sa na vládne kruhy, že americký prezident Donald Trump poveril predstaviteľov svojej administratívy, aby pripravili podmienky obchodnej dohody s Čínou. Údajne ho k tomu viedol telefonát s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Následne sa prudko posilnil čínsky jüan. Od štvrtka (1. 11.) si voči americkému doláru polepšil približne o 1,5 %, čo je pre kontrolovanú čínsku menu výrazný nárast. V októbri bol jüan pod veľkým tlakom pre eskaláciu obchodného sporu s USA.

Prudko sa zvýšil aj kurz tureckej líry, ktorá profitovala z toho, že USA zrušili sankcie proti Turecku.