Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kurz eura v piatok výrazne klesol a dostal sa až na 1,1473 USD/EUR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okolo poludnia sa o pohyb na devízovom trhu postarali správy z Británie týkajúce sa brexitu.

Frankfurt nad Mohanom 11. januára (TASR) - Spoločná európska mena na konci týždňa výrazne oslabila. Neskoro popoludní v piatok sa predávala po 1,1473 USD.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila referenčný kurz ešte na 1,1533 (vo štvrtok: 1,1535) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8671 (0,8669) eura.

Experti vidia za prudkým poklesom technické dôvody. V uplynulých dňoch podporilo spoločnú menu oslabenie dolára. Viacerí predstavitelia americkej centrálnej banky (Fed) totiž signalizovali, že Fed bude trpezlivý a nebude sa ponáhľať s ďalším zvyšovaním úrokových sadzieb.

Okolo poludnia sa o pohyb na devízovom trhu postarali správy z Británie týkajúce sa brexitu. Správa o možnom posunutí dátumu odchodu Británie z Európskej únie (EÚ) podporila kurz eura aj libry. Brexit je oficiálne plánovaný na 29. marca. Euro aj libra však rýchlo o svoje zisky prišli, keď vláda následne poprela úmysel posunúť brexit.

Britský parlament bude v utorok (15. 1.) hlasovať o dohode o brexite, ktorú vyrokovali premiérka Theresa Mayová a Európska komisia (EK). Naďalej je nepravdepodobné, že dohoda získa podporu v dolnej komore parlamentu. Jej neschválenie zrejme ešte viac oslabí Mayovej pozíciu.