Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Kurz eura v pondelok klesol pod 1,17 USD/EUR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa expertov má na spoločnú menu naďalej negatívny vplyv politický vývoj v Taliansku.

Frankfurt nad Mohanom 21. mája (TASR) - Spoločná európska mena sa v pondelok znova ocitla pod tlakom. Dôvodom boli opäť obavy z euroskeptickej vlády v Taliansku.

Kurz eura ráno v európskom obchodovaní padol pod hranicu 1,17 USD/EUR, kde sa naposledy nachádzal v polovici novembra. Neskôr však spoločná mena zmazala straty a neskoro popoludní sa predávala po 1,1752 USD.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok napoludnie referenčný kurz na 1,1759 (v piatok: 1,1781) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8504 (0,8488) eura.

Podľa expertov má na spoločnú menu naďalej negatívny vplyv politický vývoj v Taliansku. Síce sa tam 11 týždňov po parlamentných voľbách črtá vytvorenie vlády. Koaliční partneri - populistické Hnutie piatich hviezd (M5S) a pravicová Liga Severu (LN) - chcú v pondelok navrhnúť prezidentovi Sergiovi Mattarellovi koaličnú dohodu a spoločného kandidáta na post predsedu vlády.

Koalícia je však v rámci EÚ vnímaná veľmi skepticky. Koaličná dohoda napríklad avizuje úplný odklon od úsporných opatrení predchádzajúcej vlády.

Spoločnú menu naopak podporil pozitívny vývoj na akciových trhoch v USA. Dolár tradične profituje skôr zo zvýšenej neistoty. Na pozadí uvoľnenia v obchodnom spore medzi USA a Čínou však investori aktuálne preferujú rizikovejšie aktíva.