Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Kurz eura v stredu vzrástol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kurz eura sa popoludní dostal až na 1,2221 USD/EUR, pričom sa ešte ráno pohyboval pod hranicou 1,22 USD/EUR.

Frankfurt nad Mohanom 23. decembra (TASR) - Nádeje na dosiahnutie dohody v rokovaniach medzi Európskou úniou (EÚ) a Britániou o budúcich obchodných vzťahoch v stredu podporili euro aj libru. Kurz eura sa popoludní dostal až na 1,2221 USD/EUR, pričom sa ešte ráno pohyboval pod hranicou 1,22 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu popoludní referenčný kurz na 1,2166 (v utorok: 1,2239) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8220 (0,8171) eura.

V rokovaniach o budúcich vzťahoch smerujú EÚ a Británia k dohode. Vyjednávania sú podľa zdroja z kruhov Európskej komisie (EK) "v poslednej fáze". Viaceré ďalšie zdroje uviedli, že dlhodobý sporný bod týkajúci sa férových podmienok hospodárskej súťaže je už vyriešený. Obe strany sa tiež výrazne priblížili ku kompromisu v ďalšej spornej oblasti, ktorou je rybolov.

Z týchto správ profitovala predovšetkým britská libra, ktorá sa posilnila voči všetkým dôležitým menám. Britskú ekonomiku by totiž neuzavretie obchodnej dohody poškodilo viac ako EÚ.