Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Kurz eura sa pohybuje tesne nad 1,38 USD/EUR

Ilustračné foto FOTO TASR/AP

Dôležitý indikátor nálady v nemeckej ekonomike v apríli aj napriek ukrajinskej kríze prekvapivo vzrástol.

Frankfurt nad Mohanom 24. apríla (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes po zverejnení dôležitých makroekonomických údajov a vyhláseniach šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho výrazne kolísal. Informovala o tom agentúra DPA.

Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,3814 USD, teda takmer pri rovnakom kurze ako v stredu (23. 4.) večer. ECB stanovila okolo poludnia referenčný kurz na 1,3820 (v stredu: 1,3834) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7236 (0,7229) eura.

Prekvapivo pozitívne údaje z ekonomiky USA mali popoludní krátkodobo negatívny vplyv na kurz spoločnej európskej meny. V marci získali americké firmy viac objednávok na tovary dlhodobej spotreby, než sa očakávalo. To podporilo dolár a kurz eura klesol na dnešné minimum 1,3792 USD/EUR. "Je čoraz jasnejšie, že rast americkej ekonomiky by sa po slabom štarte mal v priebehu roka opäť zrýchliť," komentoval dnešné údaje z USA expert Commerzbank Christoph Balz.

Kurz eura predpoludním po zverejnení indexu podnikateľskej dôvery nemeckého inštitútu Ifo vyskočil na dnešné maximum 1,3843 USD/EUR. Dôležitý indikátor nálady v nemeckej ekonomike v apríli aj napriek ukrajinskej kríze prekvapivo vzrástol. Krátko po zverejnení indexu sa však spoločná mena dostala pod tlak pre vyhlásenia šéfa ECB Maria Draghiho, ktorý potvrdil, že centrálna banka je pripravená v boji s deflačnými rizikami a úverovou krízou použiť aj nekonvenčné nástroje menovej politiky.