Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kurz eura zostáva nad úrovňou 1,12 USD/EUR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Údaje ECB o vývoji peňažnej zásoby v eurozóne nemali vplyv na kurz spoločnej európskej meny.

Frankfurt nad Mohanom 29. marca (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny si udržal pondelkové (28. 3.) zisky. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa dnes neskoro popoludní predávalo po 1,1201 USD, teda približne rovnako ako doobeda. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1194 (vo štvrtok: 1,1154) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8933 (0,8965) eura.

Údaje ECB o vývoji peňažnej zásoby v eurozóne nemali vplyv na kurz spoločnej európskej meny. Menový agregát M3 sa vo februári zvýšil o 5 % rovnako ako v januári. Zrýchlilo sa však tempo rastu úverovania. "Treba počkať, či nový balík opatrení ECB prispeje k dlhodobému oživeniu rastu peňažnej zásoby," uviedol devízový expert nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Ulrich Wortberg.

Popoludní bola zverejnená správa o vývoji spotrebiteľskej dôvery v USA, ktorá ukázala, že dôvera vzrástla viac, než sa očakávalo. Ani to však nedokázalo podporiť dolár. Americká mena v pondelok výrazne oslabila po slabých údajoch o inflácii. Naopak, euro dočasne posilnilo o vyše pol centa.