Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Kurz eura vzrástol na 1-ročné maximum 1,1391 USD/EUR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

O rozruch sa postarala správa agentúry Bloomberg, podľa ktorej ECB považuje prudkú reakciu trhu na Draghiho vyjadrenia za nepochopenie.

Frankfurt nad Mohanom 28. júna (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa dnes dostal na najvyššiu úroveň za vyše jeden rok. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1391 USD. Takto vysoko sa kurz spoločnej meny nenachádzal od hlasovania Britov za odchod z Európskej únie (EÚ) približne pred rokom. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1375 (v utorok: 1,1278) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8791 (0,8867) eura.

Od utorkového (27. 6.) rána vzrástol kurz eura voči americkému doláru takmer o 2 centy. Dôvodom boli vyhlásenia šéfa ECB Maria Draghiho, ktoré signalizovali, že ECB začína uvažovať o ukončení stimulov. Draghi sa optimisticky vyjadril o raste ekonomiky eurozóny a - v menšej miere - aj o vývoji inflácie. "Draghiho vyjadrenia veľmi elegantným spôsobom signalizovali exit z uvoľnenej menovej politiky," uviedol investičný šéf Pimco pre Nemecko Andrew Bosomworth.

O rozruch sa postarala správa agentúry Bloomberg, podľa ktorej ECB považuje prudkú reakciu trhu na Draghiho vyjadrenia za nepochopenie. Euro na to reagovalo najprv výraznými stratami, neskoro popoludní sa však opäť zotavilo.