Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kurz eura vzrástol na 1,1225 USD/EUR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dnes sú v Európe aj v USA na programe dôležité makroekonomické údaje. Z Nemecka sa očakáva predovšetkým index očakávaní investorov mannheimskeho inštitútu ZEW.

Frankfurt nad Mohanom 16. augusta (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes ráno výrazne vzrástol. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa v rannom obchodovaní predávalo po 1,1225 USD, čo je približne o pol centa viac než v pondelok (15. 8.) večer. Podľa obchodníkov je hlavným dôvodom všeobecné oslabenie dolára. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok napoludnie referenčný kurz na 1,1180 USD/EUR.

Dnes sú v Európe aj v USA na programe dôležité makroekonomické údaje. Z Nemecka sa očakáva predovšetkým index očakávaní investorov mannheimskeho inštitútu ZEW. Po výraznom poklese v júli, ktorý bol reakciou na hlasovanie Britov za vystúpenie z Európskej únie (EÚ), sa počíta so zlepšením nálady nemeckých investorov.

V USA bude zverejnený celý rad ekonomických údajov. Trh bude veľkú pozornosť venovať predovšetkým údajom o vývoji inflácie, pretože budú dôležité pri rozhodovaní americkej centrálnej banky (Fed) o nastavení menovej politiky. Nízke tempo rastu spotrebiteľských cien je jedným z hlavných dôvodov, prečo Fed zatiaľ nepokračoval v cykle sprísňovania menovej politiky, ktorý spustil vlani v decembri.