Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kurz eura vzrástol na šesťmesačné maximum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyhliadky na víťazstvo Macrona a prehru pravicovej populistky Le Penovej z Národného frontu, ktorá voličom sľubovala odchod z eurozóny, pomohli euru v uplynulých dvoch týždňoch vzrásť o takmer 2,5 %.

Frankfurt nad Mohanom 5. mája (TASR) - Spoločná európska mena dnes posilnila v reakcii na prieskumy verejnej mienky pred druhým kolom prezidentských volieb vo Francúzsku. Kurz eura oproti doláru dosiahol šesťmesačné maximum, ale stále sa mu nepodarilo prelomiť hranicu 1,10 USD/EUR.

Vyhliadky na víťazstvo Emmanuela Macrona a prehru pravicovej populistky Marine Le Penovej z Národného frontu, ktorá voličom sľubovala odchod z eurozóny, pomohli euru v uplynulých dvoch týždňoch vzrásť o takmer 2,5 %.

A dnes ráno dosiahlo euro najvyššiu úroveň za šesť mesiacov. Spoločná mena sa v skorých ranných hodinách predávala po 1,0990 USD. Neskôr však svoje zisky mierne skorigovala a jej kurz klesol o 0,1 % na 1,0968 USD/EUR. Stále je však o 0,8 % vyšší ako pred týždňom.

Podľa najnovšieho prieskumu sa náskok Macrona pred Le Penovou zvýšil na 24 percentuálnych bodov a je o 3 body vyšší ako pri predchádzajúcom prieskume.