Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Kurz eura vzrástol nad 1,13 USD/EUR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Euro dnes podporila správa inštitútu ADP, ktorá ukázala, že súkromný sektor v USA vytvoril v apríli menej pracovných miest, než sa očakávalo.

Frankfurt nad Mohanom 6. mája (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny vzrástol nad úroveň 1,13 USD/EUR. Dôvodom bola správa z amerického trhu práce, ktorá sklamala očakávania. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa dnes neskoro popoludní predávalo po 1,1368 USD, čo je takmer o dva centy viac než v rannom obchodovaní. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1230 (v utorok: 1,1117) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8905 (0,8995) eura.

Euro dnes podporila správa inštitútu ADP, ktorá ukázala, že súkromný sektor v USA vytvoril v apríli menej pracovných miest, než sa očakávalo. "Tieto čísla signalizujú, že aj piatková oficiálna správa o vývoji na trhu práce môže zaostať za očakávaniami," uviedol devízový expert BHF-Bank Stephan Rieke.

Dnešná správa ADP sa pripojila k celému radu údajov z USA z posledného času, ktoré boli horšie, než predpovedali experti. "Trhy čoraz viac pochybujú o tom, že ekonomika USA sa vyvíja výrazne lepšie ako ekonomika eurozóny," vysvetlil Rieke dôvody oživovania eura, ktoré trvá od polovice apríla.

V poslednom čase sa množia signály oživovania ekonomiky eurozóny. Predstihové indikátory pre sektor služieb v eurozóne sa v apríli vyvíjali lepšie, než sa čakalo. Pozitívne prekvapili predovšetkým Španielsko a Taliansko, teda krajiny, ktoré tvrdo zasiahla dlhová kríza. Rieke predpokladá, že kurz eura by v najbližších dňoch mohol vzrásť až na 1,15 USD/EUR.