Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kurz eura vzrástol na 1,1119 USD/EUR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Niektorí pozorovatelia a obávali, že Britániu budú chcieť nasledovať ďalšie krajiny. Zatiaľ tomu nič nenasvedčuje.

Frankfurt nad Mohanom 29. júna (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes nadviazal na utorkové (28.6.) zotavovanie a dostal sa nad 1,11 USD/EUR. Po prepade spôsobenom rozhodnutím Britov vystúpiť z Európskej únie (EÚ) sa trhy stabilizujú. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa dnes neskoro popoludní predávalo po 1,1119 USD. V noci nadnes krátkodobo jeho kurz padol až na 1,1049 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1090 (v utorok: 1,1073) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9017 (0,9031) eura.

"Trhy čoraz viac zisťujú, že dôsledky brexitu na eurozónu nie sú také silné, ako sa pôvodne očakávalo," uviedol devízový expert BHF-Bank Stephan Rieke. "Neexistujú žiadne signály, ktoré by potvrdzovali teóriu domina."

Niektorí pozorovatelia a obávali, že Britániu budú chcieť nasledovať ďalšie krajiny. Zatiaľ tomu nič nenasvedčuje. Negatívne ekonomické dôsledky na Britániu by dokonca mohli odstrašiť populistov v ďalších krajinách.

Ešte výraznejšie dnes posilnila britská libra. Popoludní sa predávala po 1,3526 USD, pričom v pondelok (27.6.) jej kurz padol až na 1,3121 USD/EUR, čo bolo najmenej od roku 1985. "Vo všeobecnosti sa ukazuje, že neexistuje žiaden dôvod na paniku," uviedol Rieke. Koniec koncov akciové trhy sa na začiatku roka prepadli prudšie než v dňoch po britskom referende. Ekonomické dôsledky pre Britániu sa budú ukazovať len postupne.