Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kurz eura po zasadnutí ECB vzrástol

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Popoludní sa kurz eura na krátky čas dostal až na 1,2059 USD/EUR.

Frankfurt nad Mohanom 7. septembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny po zasadnutí Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) vzrástol nad hranicu 1,20 USD/EUR. Popoludní sa kurz eura na krátky čas dostal až na 1,2059 USD/EUR. Euro neskôr stratilo časť ziskov a predávalo sa po 1,2012 USD. ECB stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1971 (v stredu: 1,1931) USD/EUR.

ECB nezmenila nastavenie svojej menovej politiky. Šéf ECB Mario Draghi sa na tlačovej konferencii po zasadnutí Rady guvernérov kriticky vyjadril k nedávnemu posilneniu eura. Tým dal jasne najavo, že ECB bude monitorovať vývoj kurzu spoločnej meny a že nemá záujem na jeho ďalšom zhodnotení, uviedol expert DZ Bank Jan Holthusen.

Draghi okrem toho vyhlásil, že Rada guvernérov v októbri rozhodne o budúcnosti programu nákupu dlhopisov. Experti počítajú v krátkom čase s obmedzením mesačných nákupov. Ako argument uvádzajú predovšetkým robustný rast ekonomiky eurozóny. Navyše ECB si sama stanovila strop na nákup dlhopisov a v jeho rámci už nemá voľný ďalší priestor.