Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Kurz libry posilnil oproti doláru na 15-mesačné maximum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Pri sledovaní kurzov mien veľkých ekonomík oproti doláru je v tomto roku práve libra najlepšie si počínajúcou menou.

Londýn 11. júla (TASR) - Kurz britskej libry posilnil v utorok oproti euru aj doláru, pričom v obidvoch prípadoch dosiahol zhruba ročné maximum. Libru posilnili najnovšie údaje z britského pracovného trhu o výraznom raste miezd, ktoré podporili očakávania trhov, že centrálna banka bude vo zvyšovaní úrokových sadzieb pokračovať. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kurz libry počas utorkového obchodovania vzrástol oproti doláru na 1,2913 USD/GBR, čo je najvyšší kurz britskej meny od apríla minulého roka. V porovnaní s eurom sa kurz libry posilnil na 0,8511 GBP/EUR. To bol najsilnejší kurz britskej meny od augusta 2022.

Pri sledovaní kurzov mien veľkých ekonomík oproti doláru je v tomto roku práve libra najlepšie si počínajúcou menou. Od začiatku roka posilnila oproti americkej mene o 6,6 %. Dôvodom je vysoká inflácia, ktorá vedie k zvyšovaniu úrokových sadzieb zo strany Bank of England, pričom analytici predpokladajú, že v tomto trende bude banka pokračovať aj v ďalších mesiacoch. Ekonómovia navyše očakávajú, že sprísňovanie menovej politiky zo strany BoE bude výraznejšie, než v prípade americkej centrálnej banky Fed alebo Európskej centrálnej banky (ECB).

Vyššie úrokové sadzby v krátkodobom horizonte zvyčajne podporia kurz meny. Na druhej strane, mnohí analytici upozorňujú, že výsledkom zvyšovania úrokových sadzieb môže byť zhoršenie vývoja ekonomiky, čo sa odrazí na kurze meny v dlhodobom horizonte.