Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kvantitatívne uvoľňovanie ECB prispelo k rastu Slovenska 0,4 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ak deflácia trvá viac rokov, tak to sťažuje splácanie dlhu.

Viedeň 20. januára (TASR) - Kvantitatívne uvoľňovanie Európskej centrálnej banky (ECB) má pozitívny vplyv na hospodársky rast. K rastu slovenskej ekonomiky napríklad vlani prispelo 0,4 %. Na konferencii Euromoney vo Viedni to dnes vyčíslil viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ján Tóth.

"Odhadujeme, že kvantitatívne uvoľňovanie, ktoré sa spustilo v marci minulého roka, bude mať pozitívny dopad na hrubý domáci produkt (HDP) na úrovni 0,4-% rastu v tomto roku a už malo pozitívny vplyv na HDP na úrovni 0,4-% rastu aj v minulom roku," priblížil Tóth.

Kroky ECB majú pozitívny vplyv aj na českú ekonomiku. "Určite má pozitívny vplyv na dopyt po našich exportoch. Nepočítali sme, koľko je ten príspevok, lebo u nás sa to mixuje s našou uvoľnenou menovou politikou. Sentiment sa postupne zlepšuje nielen u nás, nielen na Slovensku, ale aj v ďalších európskych krajinách," zdôraznil guvernér Českej národnej banky (ČNB) Miroslav Singer.

Viaceré európske krajiny, vrátane Slovenska, v súčasnosti zápasia s defláciou. Ako na dnešnej konferencii skonštatovali predstavitelia centrálnych bánk, v dlhodobom horizonte môže byť nepriaznivá pre štáty s vyšším dlhom.

"Vo všeobecnosti, ak deflácia trvá viac rokov, tak to sťažuje splácanie dlhu. Dlh sa ľahšie spláca, ak je makroekonomické prostredie také, že dosahuje pozitívnu infláciu, narastá veľkosť ekonomiky, nominálny HDP, čo znamená, že narastajú daňové príjmy, z ktorých je potom ľahšie splácať dlh. Čiže, keď je inflácia pozitívnejšia, je silnejší rast daňových príjmov štátneho rozpočtu, a preto je o to ľahšie splácať úroky zo štátneho dlhu," vysvetlil Tóth.

NBS by mala budúci týždeň v utorok (26.1.) predstaviť aktualizovanú predikciu vývoja slovenskej ekonomiky. Prognóza zohľadní aj súčasný pokles cien ropy na svetových trhoch. "Minulý rok skončil defláciou. Čo sa týka inflácie, tie posledné dáta boli pod očakávaniami, teda bola nižšia, ako sme čakali. Veľkou správou je súčasná cena ropy, ktorá je na úrovni 30 dolárov za barel, alebo aj nižšie. Budeme aktualizovať predikciu aj o túto aktuálnu cenu ropy, čo povedie s najväčšou pravdepodobnosťou k ďalšiemu zníženiu predikcie inflácie pre tento rok," avizoval Tóth.

Zatiaľ to ale podľa neho nevyzerá tak, že by sa mala v tomto roku opakovať deflácia. "Postupný nárast inflácie bude ale oveľa miernejší, ako sme očakávali v decembri 2015," dodal viceguvernér NBS.