Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kvantitatívne uvoľňovanie funguje, zhodli sa Nowotny a Vasiliauskas

Ewald Nowotny Foto: TASR/AP Photo

ECB v decembri 2015 predĺžila program nákupu dlhopisov o šesť mesiacov a znížila depozitnú sadzbu hlbšie do negatívneho pásma.

Viedeň 20. januára (TASR)- Program nákupu aktív Európskej centrálnej banky (ECB), tzv. kvantitatívne uvoľňovanie (QE) funguje. Vyhlásili dnes zhodne členovia Rady guvernérov Ewald Nowotny a Vitas Vasiliauskas. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Nowotny, ktorý je zároveň guvernérom rakúskej centrálnej banky, však skonštatoval, že snaha ECB o podporu hospodárstva eurozóny má svoje limity. A dodal, že v súčasnej situácii, keď ceny ropy ďalej klesajú a pohybujú sa okolo 12-ročného minima, je pre banku ťažké dosiahnuť jej inflačný cieľ. ECB totiž garantuje cenovú stabilitu pri inflácii na úrovni 2 %. V decembri však dosiahla medziročná miera inflácie v regióne, ktorý platí eurom, len 0,2 %.

ECB preto pumpuje stál nové peniaze do ekonomiky, aby naštartovala jej rast.

"Nekonvenčná politika (ECB) v eurozóne funguje," vyhlásil Nowotny na konferencii Euromoney vo Viedni. Pripomenul, že program stimulov viedol k zníženiu úrokových sadzieb a k zvýšeniu investícií a tempa rastu ekonomiky menového bloku. Na záver však zdôraznil, že menová politiky ECB má svoje limity.

V podobnom duchu sa vyjadril aj Vasiliauskas, šéf litovskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB. Odmietol však špekulovať o ďalšom postupe centrálnej banky.

ECB totiž v decembri 2015 predĺžila program nákupu dlhopisov o šesť mesiacov a znížila depozitnú sadzbu hlbšie do negatívneho pásma. Finančné trhy však očakávali viac. Preto niektorí experti a investori počítali s tým, že banka v novom roku prijme ďalšie opatrenia. No viacerí predstavitelia ECB naznačili, že sú skôr skeptickí ohľadom ďalšieho uvoľnenia menovej politiky v najbližšom čase. A to aj napriek pokračujúcej extrémne nízkej inflácii.