Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

S informačnými modelmi budov pracuje každá desiata stavebná firma

Ilustračné foto Foto: TASR

Až 66 % firiem pritom neplánuje so systémom pracovať ani v horizonte nasledujúcich piatich rokov.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Iba jedna z 10 stavebných spoločností na Slovensku využíva takzvaný informačný model budovy (BIM) vo svojej práci. Až 66 % firiem pritom neplánuje so systémom pracovať ani v horizonte nasledujúcich piatich rokov. Vyplýva to z najnovšej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva za 4. štvrťrok spoločnosti CEEC Research.

BIM je novým trendom vo výstavbe a v niektorých krajinách Európy je dokonca podmienkou účasti vo výberových konaniach na štátne zákazky. Systém, ktorý by mal zrýchliť, zefektívniť výstavbu a umožniť kvalitnejšie plánovanie a kontrolu nad stavbou, nie je na Slovensku zatiaľ príliš obvyklý. Štvrtina firiem v analýze potvrdila, že toto systémové riešenie pozná, ale nevyužíva ho. Ďalších 65 % šéfov spoločností o BIM nikdy nepočulo.

Kým sa táto situácia zmení, potrvá to podľa CEEC Research niekoľko rokov. Riaditelia 7 % firiem plánujú prácu s BIM do jedného roka, ďalších 11 % spoločností uvažuje o nasadení systému do troch rokov, jedna z 10 firiem pripraví zamestnancov na tento spôsob práce do piatich rokov. Dve tretiny spoločností (66 %) o práci s informačným modelom budovy neuvažujú vôbec.

Pri pohľade na firmy podľa veľkosti a zamerania je situácia mierne odlišná. Zatiaľ čo veľké podniky neplánujú prácu s BIM v 31 % prípadoch, stredné a malé spoločnosti nechcú informačný systém budov zaviesť do pracovného procesu v 71 % prípadoch.

Hlavným dôvodom je podľa najnovšieho výskumu skutočnosť, že investori prácu v BIM nevyžadujú. Záujem o systém, v ktorom musí vznikať už projektová dokumentácia a ktorý môže po dokončení stavby využívať k efektívnejšej správe prevádzkovateľ stavby, je minimálny. Požaduje ho iba desatina investorov.