Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Kvôli neplatiacim zákazníkom sa firmy boja bankrotu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa prieskumu skupiny EOS viac ako polovica slovenských podnikateľských subjektov stráca kvôli nedisciplinovaným zákazníkom svoje príjmy a až 11 % sa bojí o svoje prežitie.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Meškajúce platby od zákazníkov, prípadne aj nedobytné pohľadávky, ktoré automaticky vyúsťujú do straty zisku spoločností a následne do obáv z bankrotu. Takýto kolobeh je bežnou súčasťou života podnikateľských subjektov na Slovensku. Podľa štúdie European Payment Practices 2017 až 23 % zákazníkov na Slovensku platí za tovary či služby neskoro a 4 % nezaplatia vôbec.

Dôsledkom meškajúcich či neuhradených faktúr je tak hrozba straty zisku spoločností. Podľa prieskumu skupiny EOS viac ako polovica slovenských podnikateľských subjektov stráca kvôli nedisciplinovaným zákazníkom svoje príjmy a až 11 % sa bojí o svoje prežitie. A tak vďaka službám inkasných spoločností (40 % spoločností si podľa prieskumu najíma firmy, ktoré sa venujú inkasu pohľadávok) dochádza k návratu likvidity. Podľa štúdie sa časť obratu spoločností ročne vracia prostredníctvom inkasa pohľadávok.

"Každá spoločnosť sa zameriava na likviditu a platí to v celej Európe. Dôsledky meškajúcich a nevykonaných platieb môžu byť pre firmy vážny problém. Preto je pre ne dôležité využívať služby inkasa pohľadávok," uviedol Michal Šoltes, konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko, ktorá sa sústreďuje na správu a inkaso pohľadávok a za svoju 20-ročnú históriu spracovala viac ako 2,4 milióna pohľadávok a zinkasovala od dlžníkov viac ako 412,3 milióna eur.