Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Kyberšikana môže viesť k depresiám, nočným morám či anorexii

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Pod kyberšikanou sa rozumie úmyselné zastrašovanie, prenasledovanie alebo akékoľvek zneužívanie páchané na deťoch a mladých tínedžeroch na internete.

Bratislava 27. júla (TASR) - Kyberšikana môže na deťoch zanechať oveľa nebezpečnejšie následky, ako si mnohí rodičia myslia. Väčšina z nich môže vážne poškodiť zdravie mladých obetí či ich schopnosť socializovať sa. Poukázali na to aj výsledky prieskumu zameraného na deti a mládež, ktorý realizovala spoločnosť Kaspersky Lab.

Pod kyberšikanou sa rozumie úmyselné zastrašovanie, prenasledovanie alebo akékoľvek zneužívanie páchané na deťoch a mladých tínedžeroch na internete. Je zaujímavé, že tejto hrozby, sa obáva viac detí ako rodičov. V prieskume ju označilo za neškodnú až 21 % rodičov, pričom u detských respondentov to bolo len 13 %. Deti majú pred kyberšikanou skutočný rešpekt. Svedčí o tom aj fakt, že 16 % z nich má väčší strach z toho, aby sa nestali obeťami tohto druhu šikany v online priestore než v reálnom živote. Pričom asi polovica tínedžerov sa obáva rovnako šikany na internete, ako aj šikany v reálnom živote.

Rodičia by nemali podceňovať nebezpečenstvo kyberšikany. Napriek tomu, že podľa prieskumu len 4 % mladých respondentov potvrdilo, že majú skúsenosť s online šikanou (v porovnaní s 12 % tých, čo majú podobnú skúsenosť z reálneho života), až v 7 z 10 prípadov boli dôsledky tejto hrozby traumatizujúce.

Šikanovanie na internete môže zanechať značné emocionálne rany

Ako vyplýva z prieskumu, šikanovanie na internete môže zanechať značné emocionálne rany na psychike obete. Až v 37 % prípadoch šikanovaných detí si ich rodičia všimli nižšie sebavedomie, 30 % zaznamenalo problémy s výkonom v škole a v 28 % prípadoch sa prejavili depresie. K ďalším problémom sa pridali nespavosť (25 %), nočné mory (21 %), vyhýbanie sa kontaktu s rovesníkmi (26 %) či dokonca problémy s anorexiou (20%).

Znepokojujúce sú aj štatistiky, podľa ktorých sa až 20 % detí stalo svedkami kyberšikany, pričom 7 % z nich priznalo, že sa na nej aj priamo podieľalo. Najhoršie na tom je, že v mnohých prípadoch deti s rodičmi o svojich skúsenostiach s kyberšikanou nehovoria, dokonca sa ju pred nimi snažia cielene utajiť. To často znemožňuje akékoľvek snahy ochrániť ich pred touto hrozbou.

TASR informovala spoločnosť Kaspersky Lab.