Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

L. de Guindos: ECB potrebuje čas, než pristúpi k zníženiu sadzieb

Foto: Andrej Galica

ECB drží úrokové sadzby na rekordnej úrovni od septembra 2023.

Split/Frankfurt nad Mohanom 14. februára (TASR) - Inflácia v eurozóne podľa všetkého smeruje k inflačnému cieľu, Európska centrálna banka (ECB) však napriek tomu potrebuje "určitý čas" a viac ekonomických údajov, než si bude istá, že vysoké úrokové sadzby splnili svoj účel. Povedal to v stredu viceprezident ECB Luis de Guindos. Informovala o tom agentúra Reuters.

ECB drží úrokové sadzby na rekordnej úrovni od septembra 2023. Na začiatku tohto roka investori v stále väčšej miere diskutovali o ich skorom znížení, predstavitelia ECB však v poslednom období začali očakávania trhov mierniť. Trvajú na tom, že aj keď ďalším krokom ECB bude redukcia úrokových sadzieb, stane sa tak pravdepodobne neskôr, než sa ešte pred časom predpokladalo.

"Aj keď ideme správnym smerom, nesmieme predbiehať," povedal Luis de Guindos na konferencii v chorvátskom Splite. "Potrvá ešte nejaký čas, než budeme mať k dispozícii všetky informácie, ktoré potvrdia, že inflácia sa udržateľným spôsobom vracia k 2-percentnému inflačnému cieľu," dodal s tým, že mzdové tlaky sú stále dosť vysoké a ECB zatiaľ nemá dostatok údajov, na základe ktorých by mohla tvrdiť, že sa zmierňujú.