Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

L. Kamenický: Banky by mali platiť podobný odvod ako v minulosti

Na snímke poslanec NR SR Ladislav Kamenický (SMER-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Banky sa na Slovensku podľa poslanca majú dobre, a preto navrhuje, aby platili ešte vyšší odvod ako ostatné regulované subjekty.

Bratislava 16. februára (TASR) - Opozičný poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD) je z pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o osobitnom odvode z dielne Milana Vetráka (OĽANO) sklamaný, keďže neobsahuje zahrnutie bánk medzi regulované subjekty platiace tento odvod. Vyhlásil to v rámci rozpravy k novele, o ktorej vo štvrtok rokuje Národná rada (NR) SR .

Ako uviedol Kamenický, návrh videl len vo štvrtok na internete napriek tomu, že oň žiadal skôr. Pozmeňujúci návrh bez zahrnutia bánk považuje za výsmech. "Iba na poplatkoch získali banky o 10 percent navyše oproti minulému roku a žiaden bankový odvod nemali," upozornil.

Banky sa na Slovensku podľa poslanca majú dobre, a preto navrhuje, aby platili ešte vyšší odvod ako ostatné regulované subjekty. Navrhuje im sadzbu na úrovni 0,03. Výnos by mal dosiahnuť 300 až 350 miliónov eur, podobný ako v minulosti z medzitým zrušeného bankového odvodu, predpokladá Kamenický.