Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Ľ. KANÍK: Konsolidácia nemá ísť na úkor rastu, vláda však ide opačne

Ľudovít Kaník ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislava 12. apríla (TASR) - S tvrdením, že konsolidácia verejných financií nemôže ísť na úkor hospodárskeho rastu, možno iba súhlasiť. Problémom súčasnej slovenskej vlády je však to, že jej opatrenia idú presne opačným smerom, uviedol v reakcii na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) počas jeho štvrtkovej (11.4.) pracovnej návštevy Francúzska poslanec opozičnej SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

"Súčasná vláda svojimi opatreniami absolútne zdecimovala hospodársky rast napriek tomu, že bol relatívne veľmi dynamický. Všetky jej opatrenia, zvýšenie daní, odvodov, zhoršenie podnikateľského prostredia, majú veľmi negatívny dopad na hospodársky rast," tvrdí Kaník. Kabinet podľa neho nerozumie, čo je to rast ekonomiky a akým spôsobom sa dá podporiť.

Premiér Fico sa s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom zhodol na tom, že konsolidácia verejných financií nemôže ísť na úkor rastu a vytvárania nových pracovných miest.

"Konsolidácia nemôže smerovať len k číslam, musí ísť ruka v ruke aj s opatreniami, ktoré budú garantovať udržateľný hospodársky rast a pokles nezamestnanosti," uviedol vo štvrtok v Paríži Fico. Preto víta myšlienku, že európski lídri, ktorí majú na danú vec rovnaký názor, budú v tomto duchu vyvíjať príslušné iniciatívy na pôde EÚ.