Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ľ. KANÍK: Minimálny dôchodok rozdelí seniorov na dve nerovné skupiny

Ľudovít Kaník Foto: TASR/Michal Svítok

Chce tomu zabrániť, a preto k novele zákona o sociálnom poistení chce predložiť pozmeňujúci návrh, ktorým sa má odstrániť majetkové posudzovanie dôchodcov.

Bratislava 6. mája (TASR) - Zavedenie minimálneho dôchodku rozdelí seniorov do dvoch nerovných kategórií. Konštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Chce tomu zabrániť, a preto k novele zákona o sociálnom poistení chce predložiť pozmeňujúci návrh, ktorým sa má odstrániť majetkové posudzovanie dôchodcov.

Kaník pripomenul, že od roku 2004 je na Slovensku zavedený mechanizmus, ktorý chráni nízkopríjmových dôchodcov pred problémami v starobe. "Existuje minimálny dôchodkový príjem a funguje už viac než 10 rokov. Postavený je na tom, že ten, kto má nárok na dôchodok, teda má odpracovaných minimálne 15 rokov, tak v tom prípade sa 25 % jeho príjmu nezapočíta do jeho príjmu pre účely prípadného výpočtu nároku na sociálnu dávku, a tým sa mu zvýši jeho príjem," priblížil Kaník.

Zároveň je však takýto človek podľa jeho slov podrobený skúmaniu, aký má majetok, koľko zarába jeho manžel či manželka a na základe toho sa rozhoduje, či príplatok k dôchodku dostane, alebo nedostane, a musí oň osobitne žiadať.

Vládny návrh zákona o sociálnom poistení navrhuje minimálny dôchodok pre ľudí, ktorí pracovali aspoň 30 rokov. Zároveň sa má podľa Kaníka pri skupine ľudí, ktorí odpracovali viac ako 30 rokov, odstrániť administratívna náročnosť, teda nebude sa pri nich posudzovať príjmová situácia. "Čo je podľa môjho názoru zlé, nespravodlivé a protiústavné, je to, že na skupinu dôchodcov, ktorí odpracovali viac ako 15 rokov, ale menej ako 30 rokov, tak na túto skupinu sa bude naďalej vzťahovať systém posudzovania na prípadné zvýšenie ich príjmu cez sociálnu dávku," tvrdí Kaník. Tým sa podľa neho vytvoria dve skupiny dôchodcov.

Opozičný poslanec preto navrhuje, aby pre všetkých dôchodcov platili rovnaké kritériá. "V mojom návrhu zjednocujeme tieto pravidlá a aj na osoby, ktoré majú odpracovaných viac ako 15 rokov a menej ako 30 rokov, sa bude vzťahovať pravidlo, že sa budú vnímať ako jednotlivci, nie ako skupina osôb, a že sa nebude prihliadať na ich majetkové pomery. Zároveň nebudú musieť podávať žiadosť na úrad práce, ale všetko zúraduje Sociálna poisťovňa (SP) a dostanú zvýšený príjem v rámci dôchodku zo SP," priblížil Kaník.

Minimálny dôchodok má byť dôchodcom vyplácaný od 1. júla tohto roka. Nárok naň má mať ten, kto minimálne 30 rokov platil dôchodkové poistenie a dovŕšil dôchodkový vek. Mesačná suma minimálneho dôchodku na rok 2015 má byť vo výške 269,50 eura. Minimálny dôchodok sa má podľa návrhu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR zvyšovať s každým ďalším odpracovaným rokom. Kto bol napríklad dôchodkovo poistený 40 rokov, jeho minimálny dôchodok v budúcom roku by mal predstavovať 311,10 eura.