Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ľ. Vážny sa ujal funkcie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Doterajšiemu šéfovi poisťovne Muňkovi uplynulo funkčné obdobie.

Bratislava 25. júla (TASR) - Do funkcie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne (SP) uviedol dnes v Bratislave Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD). Vymenovanie nového generálneho riaditeľa, ktorý strieda na poste Dušana Muňka (Smer-SD), schválila vláda na svojom rokovaní 7. júla 2016 s účinnosťou od 24.7.2016.

Doterajšiemu šéfovi poisťovne Muňkovi uplynulo funkčné obdobie. Ako povedal pre TASR, s dobrým pocitom zanecháva konsolidovanú a finančne stabilizovanú inštitúciu, ktorá v rokoch 2012 až doteraz vybrala oproti plánu viac o 1,31 miliardy eur. Okrem toho sa zaviedli a rozšírili elektronické služby pre verejnosť a zvýšila sa aj jej informovanosť.

Ľ. Vážny vyštudoval Stavebnú fakultu Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave. Po jej absolvovaní pôsobil vo viacerých stavebných podnikoch vrátane vysokých riadiacich funkcií. Od roku 2002 bol tri razy zvolený za poslanca NR SR. V rokoch 2006-2010 zastával funkciu ministra dopravy. V rokoch 2012-2016 bol podpredsedom vlády pre investície.

Ľubomír Vážny
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Šéf rezortu práce poďakoval odchádzajúcemu Muňkovi za dosiahnuté výsledky. "Oceniť treba najmä výrazné zlepšenie Sociálnej poisťovne vo výbere poistného, ktorým istým spôsobom prispieva k tvorbe štátneho rozpočtu. Významné boli aj organizačné zmeny v kontrolnej činnosti, najmä v oblasti vonkajšej kontroly," zdôraznil Richter. Zároveň ocenil aj rýchlosť, s akou Sociálna poisťovňa dokázala počas uplynulých štyroch rokov reagovať na početné legislatívne zmeny, najmä v oblasti výplaty dôchodkov tak, aby boli dodržané zákonné lehoty ich vyplácania.

V strednodobom horizonte bude podľa nastupujúceho generálneho riaditeľa SP Ľubomíra Vážneho patriť medzi najdôležitejšie zmeny a priority poisťovne elektronizácia Sociálnej poisťovne, najmä v nadväznosti na projekt UNITAS II a ročné zúčtovanie.