Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

L. ŽIDEK: Biomasa môže pokryť až 30 percent energetiky Slovenska

ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Prvé slovenské Biomasové logistické centrum v Kysuckom Lieskovci otvorili v novembri 2016. Jeho vybudovanie si počas šiestich rokov vyžiadalo investíciu zhruba 6,5 milióna eur.


Kysucký Lieskovec 8. apríla (TASR) – Novozavedenou environmentálnou technológiou v Biomasovom logistickom centre v Kysuckom Lieskovci je okrem iných výroba a dodávka suchých štiepok. TASR o tom informoval generálny riaditeľ združenia právnických osôb BIOMASA v Kysuckom Lieskovci Ladislav Židek.

"Hlavne veľa lesníckeho odpadu sa melie v zelenom stave s obsahom vody aj 50 percent a viac a následne je spaľovanie neekologické a neekonomické. Ďalšou novozavedenou environmentálnou technológiou je ostrovná výroba elektrickej energie zo slnka pre nabíjanie rôznych strojov a zariadení v Biomasovom logistickom centre, vrátane elektroskútrov, elektromobilu a vysokozdvižného vozíka," povedal riaditeľ združenia právnických osôb BIOMASA.

Biomasa je podľa neho schopná pokryť 25 až 30 percent energetiky Slovenska, pričom dnes to je na úrovni do 14 percent. "Oblasť využívania biomasy je na Slovensku na úrovni štvrtej ligy. Propagácia environmentálne prijateľného využívania biomasy zostala na pleciach dobrovoľníkov a neziskových organizácií ako napríklad BIOMASA. Štát je v tejto oblasti neuveriteľne slabý a za všetko toto zodpovedá. Napriek deklaráciám chýba napríklad strategický dokument, aby obce mohli čerpať zdroje zo štrukturálnych fondov na energetickú efektívnosť aj na výrobu tepla z biomasy," doplnil Židek.

"Biomasové logistické centrum s BIOMASOU zvládlo dva mesiace extrémnej zimy, vyprázdnili sme sklady a zostala len malá rezerva. Veľmi intenzívne bolo balenie peliet aj predaj odberateľom. Naše očakávania ešte nie sú naplnené, pretože nie všetky služby fungujú. Ale intenzívne pracujeme na ich spustení,"
podotkol Židek.

Prvé slovenské Biomasové logistické centrum v Kysuckom Lieskovci otvorili v novembri 2016. Jeho vybudovanie si počas šiestich rokov vyžiadalo investíciu zhruba 6,5 milióna eur. Projekt realizovali prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu a spolufinancovali ho zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky v rámci programu Zelené inovácie v priemysle. Financovali ho aj z úverových a vlastných zdrojov.