Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Bývalý nemecký minister financií O. Lafontaine požaduje koniec eura

Oskar Lafontaine Foto: TASR/AP

Oskar Lafontaine, jeden zo zakladateľov spoločnej meny, vyzval na zrušenie eura, čo by umožnilo juhoeurópskym ekonomikám zotaviť sa.

Berlín 6. mája (TASR) - Oskar Lafontaine nazval euro "osudnou" menou a požaduje jeho koniec, informoval britský denník The Telegraph.

Bývalý nemecký minister financií a jeden zo zakladateľov spoločnej meny vyzval na zrušenie eura, čo by umožnilo juhoeurópskym ekonomikám zotaviť sa. Varoval, že súčasný kurz smeruje ku "katastrofe".

"Ekonomická situácia sa každý mesiac zhoršuje a nezamestnanosť už dosiahla úroveň, ktorá stále viac spochybňuje demokratické štruktúry," tvrdí Lafontaine, ktorý bol spolkovým ministrom financií v čase zavedenia spoločnej meny. "Nemci si ešte neuvedomili, že južná Európa, vrátane Francúzska, bude svojou terajšou núdzou skôr či neskôr nútená bojovať proti nemeckej hegemónii." Lafontaine tvrdí, že jednou z hlavných príčin súčasnej krízy je obmedzenie rastu platov v Nemecku z dôvodu snahy o získanie podielov na exportných trhoch.

Lafontaine na parlamentnej internetovej stránke nemeckej ľavicovej strany Die Linke uviedol, že kancelárka Angela Merkelová "precitne zo svojej povýšenej letargie", keď sa krajiny, ktoré sú v problémoch, zjednotenia a spoločne budú vyžadovať zmenu krízovej politiky na úkor Nemecka.

Zdá sa, že jeho predpoveď potvrdzuje nedeľňajšie (5.5.) vyhlásenie francúzskeho ministra financií. Pierre Moscovici v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 ohlásil koniec politiky úspor. "Sme svedkami konca dogmy, že úspory sú jediným nástrojom boja s európskou dlhovou krízou," povedal Moscovici. Dodal, že je to víťazstvo francúzskeho stanoviska, keďže Paríž už dlhší čas požaduje namiesto úspor podporu rastu.

Zatiaľ nie je jasné, či odklon od úspor je niečím viac než rétorikou. Aj Moscovici minulý týždeň priznal, že dôvodom predĺženia času na plnenie cieľov v oblasti konsolidácie rozpočtu je len snaha vyhnúť sa ďalším škrtom z dôvodu výpadku na príjmovej strane, spôsobenom recesiou. "Nie je to tak, že by sme chceli zmierniť snahu znížiť výdavky. Avšak neprijmeme dodatočné konsolidačné opatrenia len preto, aby sme splnili nejaké číslo."